تبلیغات
AVJIN - مطالب هفته اول بهمن 1396

AVJIN

پرورش ماهی قزل آلا

خواص مصرف ماهی قزل آلا

ماهی قزل آلا منبع مناسبی برای ویتامین های A-B-D-E به شمار می رود.
نسبت به ماهیان دیگر سرشار از اسید چرب، امگا 3 و پروتئین است که سطح استرس را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد. (امگا 3 ها چربی‌های مفید و سالمی هستند که بدن قادر به تولید آن نیست، این اسیدهای چرب ضروری مسئولیت محافظت از پوست، تقویت عملکرد قلب و افزایش سلامتی قلب را بر عهده دارند.)
ماهی قزل آلا شامل یک آنتی اکسیدان و یک ترکیب ضداتهابی می باشد که به عنوان آستاگزانتین شناخته می شود. (جالب است بدانید که این ترکیب یکی از دلایلی است که ماهی قزل آلا را به یکی از بهترین غذاها برای مبارزه با چین و چروک تبدیل کرده است)
اسیدآمینه‌ی تیروزین موجود در این ماهی در بدن به افزایش متابولیسم کمک می‌کند.
ماهی قزل آلا کم کالری بوده و مقدار چربی اشباع شده در آن بسیار ناچیز است.
113 گرم از این ماهی 87 درصد از نیاز روزانه بدن به امگا 3 را تامین می کند که از بروز حملات قلبی، لخته شدن خون در رگ ها، ریتم نامنظم قلب پیشگیری کرده و میزان کلسترول بد را کاهش می دهد.
100 گرم گوشت ماهی قزل آلا 180 گرم کیلو کالری، 20 گرم پرونئین و 11 گرم چربی مثبت دارد.
ماهی قزل آلا منبع مناسب پتاسیم و سلنیوم است.


در حالت کلی: 
مصرف ماهی قزل آلا برای سلامت قلب و عروق، تقویت ماهیچه های قلب، ترمیم بافت عروق، تنظیم سطح انسولین، کاهش استرس، پیشگیری و کنترل فشار خون بالا، کاهش سطح کلسترول بد، تقویت عملکرد مغز و محافظت از پوست در مقابل اشعه UV مناسب و مفید است.
ماهی قزل آلا شامل چربی های امگا 3 و اسیدهای آمینه است که در جلوگیری از دژنراسیون ماکولا، کوری، خستگی چشم، خشکی و شبکیه کمک می کند و شانس ایتلا به سرطان را کاهش می دهد.

نکاتی در ساخت استخرهای طولی پرورش ماهی

استخرهای پروش ماهی و تاسیسات

  • شیب استخرها باید به گونه ای باشد که آب بدون صرف هزینه از استخرها خارج شود. شیب 2 درصد برای کف استخرها مناسب می باشد، در این حالت فضولات به همراه جریان آب و به وسیله سیفوناژ به راحی از استخرها خارج می شود.
  • در ابتدای استخرها می توان به وسیله ساخت برجک های هواده گازهای مضر آب را گرفت، با این روش میزان قلیایی بودن آب نیز کم می شود.
  • آب ورودی تاثیر مهمی در میزان ظرفیت و تناژ دارد، چنانچه شیب زمین اجازه دهد می توان استخرها را به صورت دو ردیفه و حتی سه ردیفه نیز ساخت، به طوری که ردیف اول بچه ماهی، ردیف دوم پیش پروراری و ردیف سوم پرواری باشد.
  • جهت بازدهی بهتر ارتفاع ریز آب از ردیفی به ردیف دیگر حدود 70 سانتی متر باشد بهتر است.

سیستم مدار بسته پرورش ماهی قزل آلا

پرورش ماهی قزل آلا

در سالهای اخیر مصرف ماهی در اکثر کشورها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است و تکثیر و پرورش ماهی به عنوان منبع پروتئینی سبب شده است که این کار بصورت یک تجارت مهم در کشورهای پیشرفته تبدیل شود. ماهی نسبت به عوامل محیط آبی که در آن زیست می کند نظیر PH ، O ۲ ، NH ۴ ، و دیگر عوامل بیوشیمیایی و بیولوژیکی،موجودی بسیار حساس است و ضرورت دارد که این عوامل در یک حد مشخص و معمولی ثابت بماند. با توجه به این نیاز روزافزون سعی شده است برای پرورش فوق متراکم ماهیان ، بهبود عوامل محیطی و بهبود کیفیت تولید و کوتاه شدن دوره پرورش مدنظر قرارگیرد.
قدمت استفاده از سیستم گردشی پرورش آبزیان به حدود دو دهه می رسد که برای اولین بار در کشور دانمارک مورد استفاده قرارگرفت و هم اکنون در کشورهای اروپایی (به طور خاص) مورد استفاده قرار می گیرد. در زمان حاضر از این سیستم برای استفاده از پرورش آبزیان گرمابی و سردابی استفاده می شود. نحوه کاربرد سیستم هردو روش یکسان است اما عواملی همچون دما ، اکسیژن و ... در پرورش آبزیان مختلف متفاوتند که باید تنظیم و کنترل شوند.
در یک سیستم مداربسته که آب مورد استفاده ماهیان از نظر اکسیژن فقیر شده و مواد سمی و فضولات آن زیاد شده است، با حذف مواد معلق توسط میکروفیلتر و تبدیل آمونیوم تولید شده به نیتریت و نیترات زیر حد مجاز توسط بیوفیلترها و تزریق اکسیژن مایع خالص بوسیله راکتورهای مخلوط کن و ضدعفونی کردن، آب احیا می شود و مجدداً مورد استفاده قرار میگیرد. در این تصفیه فیزیکی و شیمیایی دقت عمل و سرعت ضرورت دارد بطوریکه کوچکترین اختلال در عمل تصفیه و احیا سبب مرگ و میر شدید آبزیانی که از آب بازگشتی استفاده می کنند می شود. چنین ظرافتی سبب می شود که کنترل کیفیت آب بطور دائمی صورت گیرد و عمل تصفیه بدون کوچکترین توقفی انجام شود. به همین دلیل اتوماسیون نقش مهمی در صحت عمل چنین سیستمی ایفا می کند.
پس از اندازه گیری عوامل حیاتی در آب مورد استفاده ماهیان، اطلاعات بدست آمده را تجزیه و تحلیل می کنند. چنین نیازی سبب می شود که صنعت نقش مهمی در اندازه کیری عوامل و تجزیه و تحلیل و اصلاح آنها داشته باشد.
تصفیه فیزیکی و شیمیایی و احیای مجدد آب در سیستم مداربسته در مصرف آب و ابعاد زمین مورد نظر موثر است و زمان رشد را به حداقل می رساند، بطوریکه یک محصول در مدت یک سال چند بار قابل عرضه به بازار است. کنترل دما از عوامل مهم دیگری است که سبب کاهش دوره پرورش می شود.
در این سیستم فاکتورهای مورد نیاز تغذیه ماهی در شرایط مطلوب است. در نتیجه در مصرف غذا صرفه جویی می شود و در نهایت هزینه های تمام شده نیز کاهش می یابد که خود یکی از مزایای این سیستم است.
بخشهای سیستم مداربسته عبارتند از: چند حوضچه بتنی، میکروفیلتر، پمپ سیرکوله، فیلتر بیولوژیک، پمپ هواده، مخروط تزریق اکسیژن مایع، اتاق کنترل، موتور ژنراتور،اشعه uv ، غذاده خودکار و ... .
جهت دیدن تصاویر کلیک فرمایید

ماهی قزل‌آلا

پرورش ماهی قزل آلا

Salmo trutta


ماهی قِزِل‌آلا یا گُل‌ماهی از نوع ماهی‌های سردآبی است و در زیرگروه ماهی‌های آزاد جای می‌گیرد دارای بدنی فشرده و داری باله دمی بزرگ‌تر از ماهی آزاد است. ساقه دمی آن مرتفع، سر کند و قسمت خارجی باله دمی تقریباً صاف است. تعداد فلس بین باله چربی و خط جانبی ۱۹–۱۴ عدد و بطور متوسط حدود ۱۶ عدد می‌باشد. تعداد خارهای اولین کمان آبشش بین ۵–۲ عدد است که به شکل شمشیر بوده و در پایین به شکل دکمه درآمده‌اند. حداکثر طول بدن ماهی قزل آلا ۱۴۰ سانتیمتر و وزن آن تقریباً به ۵ کیلوگرم می‌رسد.


نحوه زندگی:

تخم‌ریزی آنها بین ماه‌های بهمن و اسفند است. تعداد تخمها حدود ۱۰ هزار عدد است که تقریباً برای هر کیلوگرم و وزن بدن ماهی ماده ۱۵۰۰ عدد تخم برآورد می‌شود. بیشتر ماهیان بالغ نر و ماده بعد از تخم ریزی زنده مانده و در سال بعد برای تخم ریزی مجدداً وارد آب رودخانه می‌شوند.
لارو این ماهی به‌وسیله نوارهای تیره رنگ با نقطه‌های قرمز زیاد مشخص می‌شوند. بچه ماهیان ۵–۱ سال در آب شیرین زندگی می‌کنند که در شمال اروپا این مدت به ۵ سال می‌رسد. هنگامی که طول آنها به ۲۵–۱۵ سانتیمتر رسید وارد آب شده و بیشتر در ساحل دریا بسر می‌برند.


قزل‌آلای رنگین‌کمان:    
Oncorhynchus mykiss

قزل‌آلای رنگین‌کمان نوعی ماهی از خانوادهٔ آزادماهیان (Salmonidae) است.
این ماهی از راستهٔ آزادماهی‌سانان (Salmoniformes)، از جنس قزل‌آلاها (Oncorhynchus) است.
از لحاظ ظاهری دارای بدنی کشیده و باله‌های توسعه یافته‌است که تعداد آنها ۸ عدد می‌باشد و شامل دو باله سینه‌ای، دو باله شکمی، یک باله مخرجی و دو باله پشتی است. یکی از باله‌های پشتی بالای بدن و در وسط قرار دارد و دارای شعاع می‌باشد. باله پشتی دیگر کوچک و بدون شععاع و بر روی ساقه دمی قرار داشته که به نام بالچه چربی معروف است که مشخصه اصلی کلیه آزاد ماهیان می‌باشد. قزل آلای رنگین کمان دهان بزرگی دارد که هنگام صید طعمه به علت آزاد بودن استخوان فکی تا حد زیادی باز شده و طعمه‌های بزرگ را شکار می‌کند. رنگ اصلی سر و حاشیه بدن ماهی به رنگ زرد روشن است که در بالای خط جانبی لکه‌های تیره فراوانی دیده می‌شود. رنگ بدن ان در رودخانه‌های مختلف تغییر می‌کند و در رودخانه‌هایی که در سایه واقع گردیده‌است بسیار تیره می‌گردد. طول این ماهی به ۴۰ سانتی متر و وزن ان به ۱٫۳ کیلو گرم می‌رسد. این ماهی دارای ۶۳-۶۱ مهره، ۱۹ خار آبششی، ۴۸ عدد زوائد باب‌المعده‌ای است. همچنین مانند بیشتر قرل‌آلاها دندان‌های تیزی دارد که بر روی استخوان خیش در سقف دهان قرار گرفته‌اند.

خواص مصرف ماهی قزل آلا

پرورش ماهی قزل آلای بادین آباد پیران
قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکرو ها نقش مهمی به عهده دارد. آهن موجود در قزل آلا به گونه ای است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبی در بدن به مصرف می رسد . علاوه بر آن آهن موجود در قزل الا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد .
نتایج مطالعات نشان می دهند امگا 3 ماهی قزل الا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کند و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد.
بر اساس تحقیقاتی که برای نخستین بار در شیراز روی 30 نوع ماهی انجام شد، ماهی قزل آلا بیشترین میزان امگا3 را داراست. این اسید چرب، خستگی، دردعضلانی، خشکی و خارش پوست،سردرد، بی خوابی، شکنندگی مو و ناخن ها و عدم تمرکز را کاهش می دهد و برای التیام بیماری های قلبی-عروقی، رماتیسم مفصلی، آسم و کاهش التهاب آرتریت روماتوئید موثر است و در زنان باردار از طریق گردش خون به جنین رسیده و موجب رشد مغزی و افزایش ضریب هوشی نوزاد می شود.
قزل الا به عنوان منبع غنی پروتئین، به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می شود و تقریباً به طور کامل در بدن به مصرف می رسد.((روی)) آن در رشد کودکان و در تنظیم بلوغ جنسی نوجوانان تاثیر مهمی دارد و مصرف آن در دوران رشد از کوتاهی قد پیشگیری میکند، بد نیست بدانیم سر و کبد این ماهی بیشترین میزان امگا3 را داراست.
قزل الا حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین های گروه B  که در تنظیم فعالیت سلول های عصبی و در نتیجه در سلامت سیستم عصبی و نیز در سلامت پوست تاثیر دارند. همچنین بعضی از انواع ویتامین های گروه B  در خون سازی نیز موثرند، بناراین با مصرف قزل الا می توانیم به سلامت اعصاب، شادابی، طراوت پوست و پیشگیری از کم خونی کمک کنیم.
قزل آلای پرورشی در مقایسه با انواع رودخانه ای و دریایی، ید کمتری دارد ولی به دلیل سطح پایین جیوه، مصرف آن برای خانم های باردار، خانم هایی که قصد باردار شدن دارند کودکان زیر6سال توصیه می شود.

نحوه تولید خوراک ماهی قزل آلا

پرورش ماهی قزل آلا

مواد اولیه موجود اعم از پودر گوشت ، آرد گندم ، آرد سویا ، روغن سویا و... داخل میکسر کاملا مخلوط گشته و به داخل فیدراکسترودر و از آن به اکسترودر انتقال می یابد.
البته برای جواب دهی بهتر و افزایش کیفیت تولید توصیه میشود از دستگاه میکروپولورایزر پیش از میکسر برای مواد اولیه استفاده می گردد سپس درون دستگاه اکسترودر با دما و فشار کافی پخت و اکسترود انجام گرفته و در سایزهای دلخواه به وسیله دستگاه کانوایر هوایی (Air convoyer) به داخل دستگاه خشک کن انتقال یافته و پس از خشک شدن در دستگاه خشک کن توسط کانوایر تسمه ای به دستگاه دراژه (Coating. Flavoring) منتقل گردیده و پس از آن توسط کانوایر تسمه ای به دستگاه سرد کن منتقل میگردد. بعد از این مرحله خوراک آماده بسته بندی می باشد.

شرایط فیزیكی و شیمیایی مناسب آب جهت پرورش قزل آلا

پرورش ماهی قزل آلا




الف) دما
دمای مناسب جهت پرورش قزل آلا 18-12 درجه سانتیگراد می باشد. البته مناسب ترین دما برای پرورش این ماهی 15 درجه سانتیگراد است. دمای بالاتر و پایین تر از این محدوده باعث كاهش رشد می شود و دمای بالاتر از 24 درجه موجب تلفات میگردد.

ب) PH یا اسیدیته آب
PH مناسب جهت پرورش قزل آلا 8/4-6/8 می باشد. PH
خارج از این محدوده باعث تلفات می شود.
جهت خواندن ادامه مطلب کلیک کنید

به سایت پرورش ماهی ئاوژین خوش آمدید