تبلیغات
AVJIN - مطالب هفته سوم اسفند 1396

AVJIN

پرورش ماهی قزل آلا

ماهی کپور

آبزیان

ماهی کپور Cyprinus carpioکپور (نام علمی: Cyprinus carpio) نام یک گونه از تیره کپورماهیان است. این ماهی از خانواده است که دارای ۲ جفت سبیلک، ودندان‌های حلقی با فرمول ۳٫۱٫۱–۱٫۱٫۳ یا ۳٫۲٫۱–۱٫۲٫۳ می‌باشد. کپور معمولی فلسهایی درشت و باله پشتی ممتدی دارد. تعداد فلس‌های خط جانبی در این ماهی ۳۲–۳۰ عدد می‌باشد. دهان آن کشویی بوده و قابل بیرون زدن است. کپور معمولی در حوضه‌های دریای خزر، رودخانه تجن و تمام حوضه‌های آبریز ایران پراکنش دارد. حداکثر طول در این ماهی ۱۵۰ و میانگین ۳۸ سانتی‌متر است. بدن این ماهی تا حدی دراز است و طول ۳ برابر ارتفاع می‌باشد. سر ماهی بزرگ و پوزه کند است. باله مخرجی کوتاهی دارد. در باله پشتی ۳ تا ۴ خار سخت و ۱۵(۱۶) تا ۲۱(۲۲) شعاع نرم و شاخه شاخه وجود دارد. در باله مخرجی نیز ۳ خار سخت و ۵ یا ۶ شعاع نرم شاخه شاخه دیده می‌شود.

این ماهی همه چیز خوار بوده و از موجودات ریز بستر آب، کرم‌ها، سخت‌پوستان، نوزاد حشرات، لاشه حیوانات، تخم ماهیان و حتی نوزادان خود را مصرف می‌کنند.

در دمای کمتر از ۷ درجه سانتی‌گراد به صورت دسته جمعی به خواب زمستانی فرومی‌روند. در آب شیرین به سر برده و آب‌های گرم، آرام و پوشیده از گیاه را دوست دارد.

در میان کپور ماهیان می‌توان ۴ نوع آن را بر حسب قرار گرفتن فلس‌ها بر روی بدن از یکدیگر تشخیص داد: ۱)کپور فلس‌دار: که دارای بدنی کاملاً پوشیده از فلس است. ۲) کپور آئینه‌ای: که دارای فلس‌های آئینه‌ای شکل و نا مرتب است. ۳)کپور فلس یک ردیفی: که دارای یک ردیف فلس در امتداد خط جانبی بوده و همگی آن‌ها به یک اندازه‌اند. ۴) کپور چرمی یا برهنه: که فاقد فلس یا دارای تعداد کمی فلس است. عمر این ماهی تا ۴۵–۵۰ سال گزارش شده و نمونه‌هایی از آن تا ۳۰ کیلوگرم وزن می‌توانند داشته باشند

گونه‌های پرورش‌داده‌شده و رنگارنگ به نام کپور گلگون (کوی) معروفند.

ادامه مطلب

بیماری تغذیه ای و آفتاب سوختگی

بیماری های قزل آلا پرورش ماهی قزل آلا

بیماری تغذیه ای
1 - کوژپشتی افقی و عمودی: در اثر کمبود ویتامین C، منیزیوم، فسفر، اسیدهای چرب ضروری، تریپتوفان و یا در اثر مسمومیت با ویتامین A، سرب، کادمیوم، روغن اکسید یا تند شده، لوسین ایجاد گردد
2 - بیرون زدگی چشم (اگزوفتالمی): در اثر کمبود اسید پانتوتنیک، اسید فولیک، نیاسین، ویتامین A، ویتامین E، در اثر مسمومیت با روغن ماهی تند شده
3 - خونریزی پوست یا باله: در اثر کمبود اسید پانتوتنیک، اینوزیتول، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین های K ، A ، C . و در اثر مسمومیت با روغن ماهی تند شده
4 - پوسیدگی باله: در اثر کمبود اینوزیتول، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین C ، تریپتوفان، لیزین، کمبود اسیدهای چرب گروه لینولنیک. در اثر مسمومیت با ویتامین A، سرب
5 - تیرگی رنگ: در اثر کمبود ریبوفلاوین، نیاسین، بیوتین، اسید فولیک، سیانوکوبالامین، اینوزیتول
6 - کبد چرب: در اثر کمبود کولین، اسیدهای چرب ضروری، در اثر مسمومیت با روغن ماهی تند شده. در اثر کمبود اسید فولیک در آزاد ماهیان تیرگی رنگ، اگزوفتالمی و آب آوردگی شکمی و همچنین در کمبود ویتامین E اگزوفتالمی و آب آوردگی شکمی به وجود می آید که ممکن است با بیماری های ویروسی اشتباه شود.

آفتاب سوختگی bald spots
ظهور ناحیه خاکستری یا قرمز رنگ در بالای سر
تغییر حالت پوست مربوط به یک سوختگی ساده ناشی از تابش شدید و مستقیم اشعه ماوراء بنفش نور خورشید باشد. و بیشتر در استخرهای با عمق کم و تراکم بالای ماهیان در ارتفاعات بالا ایجاد می شود

بیماری حباب گازی

بیماری های قزل آلا

بیماری حباب گازی
وجود حبابهای گاز در پشت کره چشم، در بافتها، در کیسه شنا، معده و سایر قسمتهای لوله گوارشی باعث بزرگی شکم می شود، تجمع حباب در پشت کیسه زرده لارو
وجود حبابهای گاز در پشت کره چشم، در بافتها، در کیسه شنا، معده و سایر قسمتهای لوله گوارشی باعث بزرگی شکم می شود، تجمع حباب در پشت کیسه زرده لارو

علت ایجاد بیماری Gas Bubble Disease
لحظه ای که فشار کل گازهای محلول در آب از فشار محیطی اتمسفر بیشتر باشد را حالت فوق اشباع آب گویند. این زمانی مشاهده می شود که آب از چاههای عمیق به بالا پمپاژ شود زیرا در این آبها نیتروژن و یا دی اکسید کربن در حالت فوق اشباع قرار دارد. آب چشمه ها نیز ممکن است پس از ذوب برف زمستانی از نظر نیتروژن به حالت فوق اشباع برسد. علت این امر نیز تجمع گاز نیتروژن در طول فصل زمستان است که در اثر تجزیه طبیعی نیتریت و نیترات به وجود می آید. هنگامی که آب در معرض اتمسفر قرار می گیرد، گاز اضافی شروع به برقراری تعادل با هوا کرده و بنابراین، از حالت محلول خارج می شود. اگر این امر در رگهای خونی یا بافتهای دیگر ماهیان روی دهد، بیماری حباب گازی ایجاد می شود. بیماری حباب گازی در آب تاسیسات تخم پروری بیشتر مشاهده می شود، که گاز به حد فوق اشباع (بوسیله پمپ معیوب، لوله های سوراخ شده و یا استفاده از آبهای زیر زمینی یا زیر سدها ) رسیده باشد. بیشتر موارد حباب گازی در اثر نیتروژن اضافی ایجاد می شود، زیرا اکسیژن از نظر سوخت و ساز در ترکیب وارد می شود و بنابراین احتمال آن ضعیف است که حبابهای دائمی تولید کند. با وجود این غلظتهای بسیار بالای اکسیژن خطرناک است. در استخرها مقادیر بیش از 125 درصد حالت اشباع توصیه نمی شود و 300 درصد اشباع کشنده است. مقادیر اکسیژن محلول در حد بیش از 20 میلیگرم در لیتر باعث بروز مرگ و میر می شود. اگر ماهیان آب فوق اشباع را قبل از برقراری تعادل تنفس کنند، گاز اضافی در داخل جریان خون از حالت محلول خارج می شود و در بافتهای مختلف ایجاد آمبولی ( بیماری حباب گازی ) می کند. در حالت حاد بیماری حباب گازی مرگ و میر در عرض کمتر از چند دقیقه صورت می گیرد. با وجود این بیشتر موارد از حد کمتر برخوردارند و تلفات زیاد بعد از چند روز مواجهه روی می دهد. تخم ها در سطح آب شناور می مانند و نوزادن و بچه ماهیان به خصوص قزل آلا دچار اتساع کیسه شنا می شوند. تورم جمجمه بیرون زدگی کره چشم، تورم تیغه های آبششی، تورم حفره صفاقی و صدری، یا ایجاد حبابهای گاز در کیسه زرده از علایم دیگر هستند. ممکن است تلفات تا 100 درصد برسد. حبابها را می توان در مقاطع باله یا آبشش با فشار خارج کرد و این کار را در هنگامی که ماهی در زیر آب است، انجام داد. این امر به تشخیص کمک می کند. ایجاد حبابهای ناشی از فساد بافتی در ماهیان مرده را با بیماری حباب گازی اشتباه نگیرید. 
تصاویر مربوط به بیماری حباب گازی

به سایت پرورش ماهی ئاوژین خوش آمدید